joi, 26 februarie 2015

Echivalența unitară

Echivalența unitară

M-am întrebat adesea care este semnificația unui produs. Așa a început totul... Toată cartea asta a pornit de la o întrebare adresată profesorului meu de fizică. Ce l-am întrebat eu?
- Domnule profesor, vă rog să îmi spuneți și mie: De ce forța este egală cu masa ori accelerația?
Răspunsul m-a surprins, domnul profesor mi-a răspuns că nu se știe, mulți se întreabă de ce Newton a dat această formulă astfel.
Și eu fiind un student năzdrăvan mi-am propus să răspund la această întrebare. Multe răspunsuri mi-au venit în minte. Pot scrie o carte numai despre acest subiect. Trist e că după părerea mea mulți oameni de știință bat câmpii. Cert e că eu îi dau dreptate lui Newton și nu gânditorilor ce au venit după el. Și Newton spunea că forța e cauza mișcării mecanice. Îmi permit să fiu mai precis și spun că forța este o evaluare constatatoare a cauzelor mișcării mecanice. Cu alte cuvinte constată de exemplu în cazul căderii că un corp de masă m și-a modificat viteza într-un interval de timp. Și aceasta dacă vreți e definiția forței.
Dar să revenim la semnificația unui produs. Vă voi explica simplu:
De exemplu un țăran are 4 vaci care dau fiecare câte 12 litrii de lapte.
Amploarea proprietății este 4*12=48
-          Ce sunt ăștia?
-          Litri de lapte, deci 48 litri de lapte.
-          Ce însemnă asta?
-          Că e ca și cum ar fi avut 48 văcuțe care ar fi dat fiecare câte un litru de lapte.
Alt exemplu. Dacă de exemplu avem 3 mașini care au fiecare câte 90 km/oră. Avem 3*90=270. deci e ca și cum am avea vreo 270 mașinuțe mergând fiecare cu 1 km pe oră.
Deci produsul în acest caz reprezintă câte cantități au o proprietate de o unitate. De aceea am dat și definiția de amploarea proprietății.

 Există firește și explicația geometrică a acestei formule cu câte un dreptunghi având pe o latură valoarea cantității și pe cealaltă latură valorea proprietății.

Niciun comentariu: